07 May 24 / Kathagen
 

Hoe houd je je terras sprankelend schoon zonder je rug te bezeren? Dat is een vraag die vele mensen hebben, zeker als het tijd wordt om buiten te genieten van het mooie weer! Wij, bij Kathagen, begrijpen die behoefte aan efficiëntie en ergonomische oplossingen. Er zijn verschillende methoden en hulpmiddelen beschikbaar om je terras in topconditie te houden, zonder dat je jezelf uitput met handmatig schrobben. Laten we eens kijken naar enkele effectieve en rug vriendelijke manieren om je terras te reinigen en onderhouden.

Zorgvuldig reinigen met krachtige druk

Een hogedrukreiniger is een krachtig gereedschap om vuil en aanslag te verwijderen van je terras. Het is belangrijk om dit gereedschap met zorg te gebruiken om schade te voorkomen, vooral aan de voegen tussen de tegels. Met dit stappenplan kom je al een heel eind:

1. Voorbereiding

Begin met het verwijderen van alle losse objecten, zoals meubels en plantenbakken. Dat zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt tijdens het reinigen en het voorkomt dat deze beschadigd geraken. Daarna inspecteer je het oppervlak van het terras op grote obstakels zoals takken of stenen. Deze kunnen het reinigingsproces verstoren.

2. Veiligheidsmaatregelen

Draag de geschikte veiligheidsuitrusting, zoals een veiligheidsbril, handschoenen en stevige schoenen om jezelf te beschermen tegen rondvliegend vuil en water. 

3. Aansluiten van de hogedrukreiniger

Sluit de hogedrukreiniger aan op een waterbron en zorg ervoor dat alle verbindingen goed vastzitten. Controleer als het reinigingsmiddel, dat jij wil gebruiken, geschikt is voor de aard van het vuil en het type oppervlak van je terras. Zorg ervoor dat het reinigingsmiddel geschikt is voor gebruik met hogedrukreinigers. 

4. Beginnen met reinigingen 

Zorg dat de hogedrukreiniger is ingesteld op een geschikte druk en houd de spuitmond op een kleine afstand boven het terrasoppervlak. Werk in kleine secties en beweeg de spuitmond gelijkmatig over het oppervlak om een consistente reiniging te garanderen. Let goed op tijdens het reinigen en pas indien nodig de druk en hoogte van de spuitmond aan om het beste reinigingsresultaat te bereiken zonder schade aan het oppervlak. 

5. Nazorg

Spoel het terras grondig af met schoon water om eventueel achtergebleven vuil en reinigingsmiddel te verwijderen. Laat het terras volledig drogen voordat je meubels en andere objecten terugplaatst.               

1. Nilfisk Koud Water Hogedrukreiniger MC 4M 160/620 XT EU: klik hier voor de productinfo

2. Kranzle Koud Water Hogedrukreiniger K 1152 TST + vuilfrees: klik hier voor de productinfo

3. Nilfisk Koud Water Hogedrukreiniger MC 5M 180/840 XT: klik hier voor de productinfo

Roundcleaner voor een gelijkmatige reiniging

Als je nog meer controle en precisie wilt tijdens het reinigen van je terras, overweeg dan een roundcleaner. Dit handige accessoire is speciaal ontworpen om terrassen efficiënt en gelijkmatig te reinigen. Door het gebruik van een roundcleaner kun je ervoor zorgen dat de reinigingsstraal altijd op een constante afstand van het oppervlak blijft, wat resulteert in een gelijkmatige reiniging zonder strepen of vlekken. 

Voordelen van een roundcleaner

  • Doordat de sproeiers onder een schuine hoek staan, wordt de druk op de voegen verminderd, waardoor de kans op schade minimaal is.
  • Jij en je omgeving blijven schoon, omdat de spetters worden geminimaliseerd. 
  • De roundcleaner zorgt voor een gelijkmatige reiniging van het oppervlak, waardoor er geen blekere or donkerdere plekken ontstaan. Dit is vooral belangrijk voor houten terrassen. 
  • Het voorkomt overmatige druk op specifieke gebieden, waardoor schade aan hout of de voegen wordt voorkomen. 
  • Door het behandelen van een groter oppervlak in één beweging ben je sneller klaar met het reinigen van je terras. 

Bekijk hier de video. 

Preventief onderhoud

Naast het reinigen van je terras is preventief onderhoud essentieel om het in goede staat te houden. Overweeg om één keer per jaar preventief Anti-Mos op het oppervlak te vernevelen om mosgroei te voorkomen. Dit helpt om je terras langer schoon te houden, zonder dat je regelmatig intensieve reiningsbeurten hoeft uit te voeren. 

Denk ook aan je dak

Vergeet niet om ook je dak regelmatig te onderhouden, vooral als het bedekt is met dakpannen. Net als bij terrassen kan mosgroei op daken leiden tot beschadiging van de dakpannen en zelfs lekkages veroorzaken. Behandel je dak jaarlijks met een ontmosser om de kwaliteit van de dakbedekking te behouden en problemen te voorkomen. 

Door regelmatig onderhoud en het gebruik van de juiste reinigingsmethoden en -hulpmiddelen kun je ervoor zorgen dat je terras er altijd schoon, fris en uitnodigend uitziet. En het beste van alles, je hoeft niet eens je rug te breken om het voor elkaar te krijgen. Bij Kathagen gaan we samen voor efficiëntie!

 

Lees meer binnen

De professionele adviseurs van het Kathagen team staan voor jou klaar.
Team Kathagen
Contacteer ons: info@kathagen.be